RAČUN ZA UPLATE

RAČUN ZA UPLATE
Vakufska Banka DD
KM RAČUN
1602000024054956

Devizni račun
Swift code: VAKUBA22

IBANCOD: BA391601020000008511

RADNO VRIJEME TOKOM RAMAZANA

Svaki dan

od 6 do 18 sati

Historija

Nakon Drugog svjetskog rata narodne kuhinje u BiH su trajale do 1952. godine, znači oko sedam godina poslije rata. Danas, za razliku od tog perioda, 14 godina nakon zadnjeg rata takve kuhinje su još aktivne

Jedna od pojava koja još uvijek djelimično asocira na ratni period jesu takozvane narodne kuhinje. Stariji ljudi, izmučenih izraza lica, među kojima i mnogi invalidi, koji stoje u redovima da bi dobili nešto dnevnog obroka kojeg nisu u mogućnosti sebi priuštiti iz brojnih razloga, spada u normalne pojave danas.

Među poznatijim narodnim kuhinjama je ona koju vodi Zilha Šeta na Baščaršiji, poznatija kao tetka Zilha. Ulaz u kuhinju nalazi se nasuprot Art kuće sevdaha, i u tom međuprostoru scenski se smjenjuju dotjerani gosti Muzeja sevdaha sa gostima narodne kuhinje.

Inače, ovakve javne kuhinje su relativno uobičajena pojava u postratnim društvima, sa tendencijom nestajanja u skladu sa poslijeratnim oporavkom privrede i socijalnog stanja.

Svugdje, ali  ne i u BiH. 20 godina nakon rata, nema naznaka da bi se kuhinje mogle uskoro ukinuti. Tetka Zilha kaže da bi željela da ljudi mogu živjeti i preživjeti bez pomoći narodne kuhinje, i nada se tome, ali današnje stanje poredi sa onim neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Za podsjećanje, narodne kuhinje su ukinute 1952. godine, znači oko sedam godina poslije onog rata.
Atmosfera pred narodnom kuhinjom je uglavnom mučna kada traju isporuke obroka za korisnike kuhinje…

 

Stare slike

 

 

Translate »