Pet. tra 19th, 2024

Na osnovu instrukcija i naloga veterinarske i sanitarne kantonalne inspekcije Uprava Narodne kuhinje „Stari Grad“, sa Zilhom Šetom kao upraviteljicom, je prilagodio svoj rad vanrednim uslovima koji su nastupili zbog pandemije koronavirusa (COVID-19).

Rad sa namirnicama i higijena u kuhinji se održava kao prije pojave pandemije koronavirusa, zbog 650 redovnih korisnika koji svaki dan dolaze po topli obrok, te 160 korisnika koji koriste usluge ispostave ove kuhinje u Tarčinu. -Kako bi prilagodili naš rad vanrednoj situaciji svo osoblje naše kuhinje radi svaki dan od pet sati ujutro kada počinjemo kuhati hranu, koju dijelimo našim korisnicima u 7 sati, do 16 sati kada zatvaramo kuhinju.

Nakon ulaska u kuhinju naši radnici ne izlaze iz kuhinje do kraja radnog vremena. Podjelu hrane radimo ispred kuhinje gdje po dva radnika sa zaštitnim maskama i rukavicama rade na podjeli toplih obroka. Pojačali smo dezinfekciju prostorija što je bila preporuka nadležnih institucija.

Zahvaljujući našem Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena
lica i izbjeglice Kantona Sarajevo imamo dovoljno hrane za naše korisnike, samo nam najviše nedostaje vitamina i raznog voća zbog naših starijih korisnika, kao i zaštitne opreme.

S obzirom na novonastalu situaciju do daljnjeg smo obustavili angažovati volontere koji u nam dolazili sa raznih strana kao ispomoć u našem radu, objasnila je Zilha Šeta, upraviteljica Narodne kuhinje “Stari Grad”.
Ovu kuhinju je nedavno posjetila delegacija kantonalnog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, koju je predvodila ministrica Jasna Agić. Delegacija iz Kantona se prilikom svoje posjete uvjerila u efikasne metode na spriječavanju širenja zaraze i dobar timski rad ove kuhinje koja broji sedam uposlenih.

By Admin