Uposlenici Narodne kuhinje „Stari Grad“ se priključili akciji obilježavanja dana borbe protiv dijabetesa

U svijetu se 14. novembar obilježava kao Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti javnosti o opasnosti od epidemije dijabetesa, upoznavanje sa riziko faktorima za dijabetes i kako prevenirati dijabetes, te suzbijanje predrasuda o dijabetesu. Zahvaljujući donatorima uprava Narodne kuhinje „Stari Grad“ se dana priključila obilježavanju dana ove izuzetno opake bolesti.
-Danas smo za 60 naših korisnika oboljelih od dijabetesa napravili posebne pakete sa hranom koje sadrže voće i povrće, pileće meso, mliječne proizvode, kafu i ostale namirnice. Napravljeni paketi će za ishranu dijabetičara biti dovoljni za cijelu sedmicu.
Ovo je šesta podjela otkako smo ponovo pokrenuli ovaj projekat ove godine. Također smo od jutros počeli sa dostavom ovih paketa na adrese oboljelim korisnicima kuhinje koji nisu u mogućnosti doći po svoje sljedovanje, objasnila je Zilha Šeta, upraviteljica Narodne kuhinje „Stari Grad“.
Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se prema odluci Internacionalne dijabetes federacije (IDF) obilježava od 1991. godine na rođendan Fredericka Bantinga, čiji je rad sa Charlesom Bestom doveo do otkrića inzulina davne 1921. godine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u svijetu je oko 180 miliona ljudi oboljelo dijabetesa.