Za vrijeme ramazana niko nije gladan

 

I dok se bliži kraj ramazana, radnici Narodne kuhinje Stari Grad sa tetkom Zilhom Šetom na čelu istom snagom, voljom, ljubavlju i žarom vrijedno rade kako bi obradovali postače lijepom i bogatom hranom, one koji su u stanju socijalne potrebe prigodnim paketom, a dodatno se, pored redovnih korisnika, pomogne i svakome onome ko pokuca na vrata ove kuhinje i zatraži komad hljeba. Od ranih jutarnjih sati iz ove kuhinje se mogu osjetiti mirisi jela koja spremaju dugogodišnji radnici sa tetkom Zilhom, a u čemu im pomažu i brojni volonteri. Dnevno se, kazuje nam Zilha, pored redovnih obroka za 1.023 korisnika, pripremi i hrana za 236 postača koja se potom podijeli predvečer u 17.30 sati. Svaki postač dobije obilan obrok sastavljen od variva i mesa, pite, čorbe, kahve i voća.

Nafaka

– Ramazan je nastao sa takvom nafakom, hvala Bogu. Sve prolazi u lijepoj i smirenoj atmosferi, priča nam tetka Zilha.
Ljudi i firme su i ovog ramazana, ističe Zilha, pokazali svoju dobrotu i velikodušnost pomažući radu kuhinje, a time i njenim korisnicima. Kaže da se i sama osjeća zahvalno zbog onih koji pruže ruku onima kojima je to potrebno i ukažu milost. Dodaje da je jako lijepo pomoći za vrijeme ramazana slabostojećim, ali to treba činiti i mimo ovog mjeseca.
– Ove godine imali smo podršku naše ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amele Dautbegović, građani kako naše zemlje, tako i širom svijeta pomagali su raznim donacijama, a počašćeni smo jednom bili i od naših parlamentaraca sa kolačima. Za redovnu kuhinju se pobrine Vlada Kantona Sarajevo, a zahvaljujući pomoći pojedinaca i firmi, bez problema smo obezbijedili iftare za 236 postača. Imali smo i dosta uplata vitri, zekata, sadaka, a svaki dan dobijemo i kurbane tako da do sada nismo bili u situaciji da moramo kupovati meso. Večeras nam se najavio turski vojni bataljon iz Butmira koji će nam donijeti pred kuhinju 150 paketa hrane koju ćemo podijeliti najugroženijim građanima, kazala je Zilha.
Narodna kuhinja Stari Grad ne pomaže samo ljudima u Kantonu Sarajevo već i u ostalim gradovima. Tako su vrijedni radnici prije dva dana bili u Rogatici, gdje su podijelili pakete sa hranom, a u kuhinji je trenutno spakovano još 300 koji će biti distribuirani svima kojima je to potrebno. Svojom pokretnom kuhinjom obišli su Nahorevo dijeleći hranu onima koji nemaju.
– Tražila sam i od džemata da nam kažu gdje ima neko u potrebi, ko teško živi da ga obiđemo i uručimo paket. Neka nam bilo ko javi gdje ima onih koji su stvarno u socijalnoj potrebi i mi ćemo pomoći, poručuje tetka Zilha.

Bacanje hrane

Jedina njena zamjerka građanima je što se hrana baca, te skreće pažnju da se uvijek ako ostane viška hrane, ona podijeli gladnom komšiji ili prolazniku.
– Jutros kada sam naišla pokraj kontejnera, vidjela sam bačen hljeb koji sam pokupila i bacila u Miljacku, neka ga ribe pojedu. Puno se hrane baca, nije lijepo to vidjeti. Puni su kontejneri hljeba, pite, ono što se ne pojede, baci se, a svugdje ima gladnih komšija. Zar nije bolje gladnog nahraniti, već bacati ono što se ne pojede. To je ono što mi svu ovu ljepotu ramazana malo pokvari, kazala je Zilha.

IMG_6000

Preuzeto: www.oslobodjenje.ba